Ik vertrek

Als nalatenschapsexpert krijg ik vaak te horen dat mensen het prettig vinden dat ik complexe zaken altijd zo helder op een rijtje zet. Door mijn bevindingen vervolgens vast te leggen in een leesbaar plan, bied ik mensen een anker. Recent had ik een leuk stel met trouwplannen op bezoek. Beiden waren eerder gehuwd geweest. Uit die vorige relaties waren kinderen voortgekomen. Allebei waren ze ondernemer met een eigen bedrijf.

Droom
Naast een druk leven hadden ze al jaren de droom om samen te gaan varen. Nu alle kinderen uit huis waren, konden ze hun droom eindelijk najagen: Nederland verlaten, een boot kopen en daarmee de wereld over. Als ondernemend paar kroop het bloed waar het niet gaan kan. De boot zou de aankomende jaren ook voor inkomsten zorgen, door hem voor recreatie doeleinden te gebruiken.

“Wij moeten iets regelen, maar wat? “ De aanvankelijk vraag van de aanstaande echtgenoten luidde: Wil jij ons helpen met het ordenen van onze wensen? Wij moeten onze nalatenschap plannen, maar hoe? Wij moeten zaken regelen voor het geval ons iets overkomt en wij willen geen gedoe voor onze kinderen als er met ons iets gebeurt.

Zo’n vraag lijkt eenvoudig, maar het antwoord is veelomvattend en gecompliceerd. Om het overzicht te behouden nam ik de zaken stap voor stap door.

Al snel werd duidelijk dat er huwelijksvoorwaarden moesten komen. De huwelijksvoorwaarden bieden namelijk bescherming tegen schuldeisers van de onderneming. Want hoewel je er vanuit gaat dat het goed gaat met je bedrijf, brengt een eigen bedrijf ook een aantal risico’s met zich mee die je liever goed afdekt. Wel zo prettig als het schip toch dreigt te zinken.

Daarnaast kunnen huwelijksvoorwaarden fiscale voordelen opleveren bij overgang naar de volgende generatie.

Want hoewel je er vanuit gaat dat het goed gaat met je bedrijf, brengt een eigen bedrijf ook een aantal risico’s met zich mee die je liever goed afdekt.

Linda de Kleuver

Vervolgens hebben we de situatie tijdens leven bekeken. Is het belastingtechnisch interessant om tijdens leven al vermogen over te hevelen door het doen van schenkingen. En zo ja, op welke manier kunnen wij schenkingen doen zodat er belasting bespaard wordt. Maar ook de situatie van langdurig ziekbed of onverwachts overlijden is besproken. Voor een eigen onderneming is het belangrijk dat de business doorgaat en dat de onderneming niet “ stuurloos” wordt.

Eenmaal bij het erfrechtelijke verhaal aangekomen, was al snel duidelijk dat de aanstaande echtgenoten dezelfde wens hadden als de meeste stellen in Nederland: De langstlevende moet verzorgd achterblijven bij overlijden van de eerste partner. Ook was er de wens om alle kinderen gelijk te behandelen bij overlijden (dus ook de stiefkinderen) en het zoveel mogelijk beperken van de erfbelasting.

Er zijn verschillende manieren waarop je in een testament de langstlevende verzorgd kan achterlaten. De verschillen zitten veelal in de fiscale uitwerking. Door de huidige situatie af te zetten tegen de te verwachten situatie kan je berekenen welke vorm fiscaal het beste uitpakt en waarbij dus het minst belasting betaald wordt.

Nalatenschapsplan
Het nalatenschapsplan van Mooi Nalaten gaf het inzicht en duidelijkheid dat zij zochten. Ook benieuwd wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen? Vraag dan nu een eerste vrijblijvend persoonlijk gesprek aan. Heeft u vragen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met mr Linda de Kleuver op telefoonnummer 06-36305919 of stuur mij een bericht via [email protected].

Meer weten?

Wilt u weten wat Mooi Nalaten voor u kan betekenen, neem dan gerust contact met mij op. Ik ben te bereiken via 06-36305919 of [email protected]

Scroll naar boven